JADŁOSPIS

W ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”.

jadłospis 04.05.2021-14.05.2021


Śniadanie

Obiad

Podwieczorek





3 MAJ






Wtorek

04.05.21

Kanapka: Pieczywo ziarniste i mieszane z masłem,

ser żółty, pomidor, kawa biała

II śniadanie:

woda źródlana, chipsy owocowe. A; mleko, gluten,

Zupa:krupnik, zielona pietruszka

II danie: naleśniki z twarogiem i owocami, kompot

A; gluten, białko, seler, mleko


Koktajl truskawkowo- mango z maślanką, ciasteczko zbożowe

A; mleko, gluten

Środa

05.05.21

Kanapki ; pieczywo mieszane i razowe z pastą z soczewicy z suszonym pomidorem i porem, pestki dyni

II śniadanie; woda źródlana, winogrona

A; mleko, gluten,

Zupa / krem Shrek z grzankami

II danie; miruna w cieście ziemniaki z koperkiem, mizeria, kompot

A; białko, gluten, seler, jaja, ryba

Biszkopt domowy z malinami, pomarańczą, sos jogurtowy z chia, migdały

A;gluten, mleko, jaja


Czwartek

06.05.21

Zupa mleczna; płatki jaglane na mleku

Kanapka; pieczywo pełnoziarniste z pastą ze słonecznika, pomidorki koktajlowe

II śniadanie; jabłka, woda źródlana

A; gluten, mleko,

Zupa; wielowarzywna z drobnym makaronem, zabielana

II danie: gulasz z kasza jęczmienną,

sałata masłowa, kompot


A; mleko, gluten, seler, jaja, bakalie

Bułeczka razowa z masłem i bananem, orzech nerkowca,

herbata owocowa,

A;gluten, mleko,

Piątek

07.05.21


Kanapka: pieczywo razowe i mieszane z masłem twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem kakao

II śniadanie: jabłka, woda źródlana

A;gluten, mleko,

Zupa: /krem z cukinii, prażone pestki słonecznika

II danie: jajko gotowane, ziemniaki z koperkiem, marchew z groszkiem, kompot

A; mleko, gluten, seler, jaja


Mus owocowy

Poniedz.

10.05.21


Kanapka; pieczywo pełnoziarniste i orkiszowe z masłem, kiełbaska drobiowa gotowana, pomidorki koktajlowe, ketchup, kawa biała

II śniadanie: napój miodowy z cytryną, chipsy owocowe,

A; gluten, mleko, gorczyca

Zupa; pomidorowa z ryżem, zabielana

II danie: makaron z warzywami i indykiem, kompot

A; gluten, mleko, seler


Koktajl truskawkowo- bananowy na bazie z kefiru, rogalik mleczny ½ szt

A; mleko, gluten

Wtorek

11.05.21


Zupa mleczna: płatki kukurydziane- pełnoziarniste

Kanapka: pieczywo orkiszowe i mieszane z masłem, ser żółty, ogórek kiszony,

II śniadanie; woda źródlana, kiwi, pomarańcza A;gluten, mleko

Zupa:/krem z brokuła z grzankami

II danie; kotlet drobiowy szarpany, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydza, kompot

A; białko, gluten, seler, jaja

Pieczywo ryżowe z masłem i miodem, herbatka owocowa, jabłka

A; gluten, białko

Środa

12.05.21


Kanapka; pieczywo ziarniste i mieszane z masłem, jajko gotowane ½ szt, sos jogurtowy, rzodkiewka, szczypiorek, kawa biała

II śniadanie; bakalie, woda z sokiem owocowym50/50

A; gluten, mleko,orzechy, jaja

Zupa; ogórkowa z ziemniakami zabielana

II danie; makaron z twarogiem

i owocami, kompot

A; gluten, mleko, seler

Kanapeczki z szynką, pomidorki koktajlowe, herbata

A; gluten, mleko

Czwartek

13.05.21

Zupa mleczna; makaron na mleku

Kanapka;pieczywo razowe

i mieszane z masłem,tuńczyka z avocado, kiełki, pomidor koktajlowy

II śniadanie; jabłka, woda źródlana

A;gluten, mleko, ryba

Zupa; krupnik

II danie; indyk udziec w sosie, kasza bulgur, zielona sałata, kompot

A; gluten, mleko, seler

Babka piaskowa, herbata

A; gluten, mleko, jaja

Piątek

14.05.21

Kanapka; pieczywo pełnoziarniste z masłem, serek naturalny bieluch, ogórek zielony,papryka czerwona, kawa biała

II śniadanie; woda źródlana, pomarańcze

A; gluten , mleko

Zupa/ krem porowa

miruna z pieca z masłem czosnkowym, ziemniaki ze szczypiorkiem, surówka marchew z jabłkiem, kompot

A; gluten, mleko, jaja seler, ryba

Banan,



Racjonalne odżywianie dziecka w wieku przedszkolnym

Pamiętajmy o następujących zasadach:

1. Codzienne żywienie dziecka powinno składać się z 5 posiłków podawanych regularnie.

2. Potrawy należy podawać w małych porcjach, aby nie przyzwyczajać dziecka do pozostawiania resztek na talerzu, ale również do zjadania zbyt dużych porcji.

3. Posiłki najlepiej urozmaicać podając różnorodnie przygotowane potrawy-gotowane w wodzie, na parze, duszone, zapiekane, smażone.

4. Nie należy podawać słodyczy między posiłkami, aby nie zmniejszyć apetytu i łaknienia.

5. Nie należy karcić dziecka za zbyt powolne jedzenie lub niejedzenie.

6. Powinno się dbać o estetyczny wygląd stołu i podanych posiłków, aby wzbudzić apetyt dziecka. 7. Należy angażować dziecko do planowania codziennego jadłospisu, wspólnych zakupów oraz rodzinnego gotowania.

8. Zadbać o wartość odżywczą i smakową potraw poprzez stosowanie odpowiednich surowców jako dodatków np.: doprawianie zup i sosów żółtkiem jaja, śmietaną, doprawianie sałatek olejem, sokiem z cytryny.

9. Przygotowując posiłki należy pamiętać o przestrzeganiu zasad higieny, stosowaniu produktów świeżych z ważnym terminem przydatności do spożycia. Smaczne i zdrowe - najszybszym i najprostszym posiłkiem są kanapki, które najlepiej przyrządzać na wieloziarnistym pieczywie z dodatkiem masła lub wysokiej jakości margaryny, sałaty, kiełków, papryki, nabiału, jaj, serów i wędlin drobiowych. Śniadanie to podstawa – dziecko musi mieć czas na spokojne zjedzenie wartościowego śniadania, aby aktywnie mogło uczestniczyć w zajęciach, zabawach i nauce. Badania dowodzą, że: - dobrze zaplanowane śniadanie zaspakaja około ¼ dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze , - brak śniadań w codziennej diecie powoduje wystąpienie niedoboru składników odżywczych, które trudno jest dziecku „nadrobić” w ciągu dnia, - dzieci regularnie spożywające pełnowartościowe śniadania mają więcej „sił witalnych”, - nie można też zapomnieć o przygotowaniu drugiego śniadania do szkoły. Niezbędne składniki pożywienia: Podstawową zasadą żywienia dziecka jest dostosowanie wartości energetycznej pożywienia do zapotrzebowania organizmu. Należy również umiejętnie dobierać produkty do jadłospisu, aby uwzględniał on wszystkie niezbędne składniki:

- BIAŁKA – źródłem białka zwierzęcego w diecie są mleko i jego przetwory, mięso, ryby i jaja, natomiast roślinnym źródłem białka są nasiona zbóż i rośliny strączkowe,

-TŁUSZCZE – odpowiadają za produkcję i prawidłowe funkcjonowanie hormonów, umożliwiają wchłanianie witamin, dlatego w diecie dziecka należy uwzględniać oliwę z oliwek, orzechy, nasiona, oleje zawarte w rybach,

- WĘGLOWODANY – ich źródłem są produkty zbożowe oraz owoce i warzywa. Należy unikać wprowadzania do diety dziecka słodyczy i słodkich napojów, ponieważ dostarczają cukrów prostych i „pustych” kalorii, a mają małą wartość odżywczą,

- WITAMINY – są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu, zapobiegają wielu chorobom, uodparniają organizm przed różnymi infekcjami,

- BŁONNIK – źródłem błonnika są owoce (również suszone) i warzywa oraz pieczywo pełnoziarniste,

- SKŁADNIKI MINERALNE – znajdują się w owocach, warzywach, produktach zbożowych, mięsie, rybach, mleku i jego przetworach,

- WODA – jest niezbędna do życia i odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Powinna być podawana przede wszystkim w czystej postaci lub w formie herbat, soków, zup. Codzienna dieta dziecka powinna składać się z: - mleka i przetworów mlecznych, które zawierają wysokowartościowe białko, są najbogatszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, witaminy B2, A, D, fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi. Produkty polecane: mleko, jogurt, maślanka, kefir, sery białe, żółte i topione, budynie, koktajle mleczne, masło, produkty mleczne fermentowane: jogurty naturalne, kefiry, twarogi, zsiadłe mleko. - pieczywo i produkty zbożowe są głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka, a zarazem istotnym źródłem energii, witamin z grupy B, zawierają składniki mineralne m. in. żelazo, magnez, cynk, miedź, związki potasu i fosforu. Zaleca się spożywanie produktów otrzymywanych z mąki razowej, graham lub mąki grubomielonej. - warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. Nawyk spożywania warzyw i owoców chroni dziecko przed chorobami cywilizacyjnymi w dorosłym wieku – należy je podawać codziennie do każdego z pięciu posiłków. - owoce – większość należy do produktów niskokalorycznych. Wysokoenergetyczne są winogrona, banany, daktyle, awokado, kompoty, wysokosłodzone dżemy, marmolady, powidła, konfitury, syropy owocowe, suszone owoce i orzechy. Owoce zawierają dużo błonnika pokarmowego, witaminy C (porzeczki, truskawki, kiwi, mango, melon oraz karotenu (morele, mango, melon, arbuz, mandarynki, wiśnie). - mięso i wędliny są podstawowym źródłem białka, dobrze przyswajalnego żelaza, cynku, miedzi, witamin z grupy B, A, D, K, fosforu i siarki, które działają zakwaszająco na organizm, dlatego warto zamiennie używać mięsa np. pieczonego. - jaja są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), witamin z grupy B oraz dobrze przyswajalnego żelaza, związków fosforu i siarki. Jednak nie mogą być spożywane bez ograniczeń, ponieważ żółtko jest źródłem cholesterolu. - ryby są źródłem dobrze przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej, witamin A, D i z grupy B, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i mikroelementów, zwłaszcza jodu.


Deser jogurtowo-czekoladowy  z musem malinowym i  musli    




pasta ze słonecznika to nasza propozycja na zdrowe śniadanie